Dezvoltare personală

Avantajele pe care le aduce cunoașterea de sine

Deseori, întâlnesc persoane care îmi spun că e simplu să ne cunoaștem pe noi înșine , dar oare este adevărat? Într-adevăr, ar trebui să ne fie ușor să ne cunoaștem propria persoană din moment ce suntem cu noi mereu încă din prima clipă în care pășim pe acest pământ. Totuși, realitatea ne arată că procesul cunoașterii de sine presupune multe lupte interioare, perseverență, sinceritate cu sine și cu ceilalți și autenticitate, iar toate acestea fac parte din sfera drumurilor anevoioase.

În cele ce urmează, voi prezenta câteva beneficii pe care le generează investiția în explorarea tuturor ungherelor ascunse în ființa noastră.

  • Așadar, atunci când știm cine suntem, nu renunțăm la principiile noastre pentru nimic în lume,  deoarece devenim conștienți de faptul că acestea reprezintă busola ce ne ghidează pașii prin viață.
  • Un alt beneficiu ar fi acela că avem curajul să ne afișăm în fața celorlalți exact așa cum suntem, fără a încerca să ne ascundem adevărata identitate doar de dragul de a fi acceptați în societate. În plus, reușim să aducem valoare prin simpla prezență, empatizând cu cei din jurul nostru, fiind autentici și oferind o parte din optimismul și bucuria noastră de a trăi.
  • Apoi, ajungem să avem relații autentice și sănătoase, lipsite de interes, fiind cu adevărat implicați în conversații și încercând să-i inspirăm și să-i susținem pe cei de lângă noi, fără a aștepta recompense.
  • De asemenea, cunoscându-ne pe noi înșine, dobândim acea liniște interioară deosebită, determinată de starea de confort și armonie cu propria persoană, deoarece ajungem să ne acceptăm defectele, să facem îmbunătățiri atunci când putem și să ne depistăm resursele aflate în stare latentă.
  • Apoi, ne este mai ușor să primim criticile constructive, fiindcă dobândim o flexibilitate a gândirii, care ne ajută să conștientizăm că perfecțiunea este supusă relativității și astfel, reușim să ne asumăm greșelile și să evoluăm.
  • Totodată, procesul cunoașterii de sine oferă un sens vieții noastre. Cu alte cuvinte, descoperindu-ne valorile și acceptându-ne defectele, începem să ne găsim menirea și ne contruim un drum, după regulile proprii și înconjurându-ne cu oameni de calitate, devenim motivați și facem to posibilul să lăsăm urme frumoase pe unde pășim.
  • Un alt avantaj constă în faptul că,  atunci când ne cunoaștem cu adevărat, nu mai punem etichete oamenilor pe care îi întâlnim, ci încercăm să-i luăm așa cum vin, să-i ajutăm să evoleze și să-i facem să se simtă valoroși.
  • De asemenea, ajungem să ne bucurăm din suflet pentru realizările celorlalți, lăsând invidia la o parte și apreciindu-le abilitățile și eforturile făcute pentru a atinge succesul.
  • În final, cunoașterea de sine reprezintă cel mai important antidot împotriva fricii de singurătate. Da, ea este cea care ne ajută să ne simțim bine atunci când suntem doar noi cu noi, însă despre singurătate, voi vorbi într-un alt articol, pentru că este un subiect care merită analizat cu atenție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

<